фитнес мускули

Плюсове и минуси на тренировките два пъти дневно

Има известна степен на изкушение сред атлетите, които са алчни за резултати, да тренират колкото е възможно повече.

Един от начините да тренирате повече е да започнете да тренирате два пъти на ден, но той има както плюсове, така и минуси.

Ето списък с предимства и недостатъци, за които трябва да помислите преди да направите това решение.

Плюс №1: Хормонална полза

Широко разпространено е мнението, че тренирането втори път на ден води до по-голямо освобождаване на хормони, които подпомагат процеса на адаптация и повишават ползата от тренировката.

Плюс №2: Увеличена мускулна маса

Увеличаването на тренировъчното натоварване често води до ползи в представянето и един от начините за постигане на това е увеличаването на общата мускулна маса. Упражняването два пъти на ден е лесен начин да го направите.

Плюс №3: Повишен синтез на протеини

Доказано е, че тренирането два пъти дневно увеличава протеиновия синтез и следователно води до засилен мускулен растеж.

Минус №1: Претоварване

Вероятно най-голямата опасност от тренировките два пъти на ден е претоварването. Това ще се случи, ако тялото ви не е готово за по-високо натоварване. За да се предпазите от него, уверете се, че увеличавате натоварването постепенно.

Минус №2: Нараняване

По-голямото натоварване на ставите и мускулите, може да доведе до нараняване, което може да принуди спортиста да спре моментно с тренировките и следователно да забави значително прогреса си.

Минус №3: Време

Особено за тези, които работят на пълен работен ден, да вместят в графика си втора тренировка е изключително трудно. Това може да означава, че трябва да ставате рано преди работа, за да я направите. Разбира се, винаги трябва да сте сигурни, че тренирате по правилните причини и не се насилвате да правите нещо, което ви прави нещастни. Също така имайте предвид, че грижата за малките неща – като сън и хранене – ще стане все по-важна, ако тренирате два пъти на ден.

Източник: Built for Athletes

Може да ви е интересно