фитнес

Кое е най-доброто време за тренировки?

Почти всеки спортист има предпочитания към сутрешна или вечерна тренировка. Превръща се в голяма дилема, когато трябва да жонглирате с тренировките си с работа.

Научните изследвания показват ползите от правенето на упражнения сутрин и следобед. Тялото е в малко по-различно състояние в зависимост от това на какъв етап от своя циркаден ритъм се намира и затова може да реагира малко по-различно на тренировката.

Дали едно време от деня е по-добро от другото е силно индивидуално и варира от човек на човек. Но за да ви помогнем да разберете какво може да работи най-добре за вас, разглеждаме научните аргументи за това, кога е най-добре да тренирате.

Сутрешни треировки

Има много физиологични предимства, които ви помагат да тренирате по-добре сутрин. Например, тестостеронът достига своя дневен пик преди обяд и ума ви е в най-подготвен за упражненията.

Проучванията също така установиха, че тренировката сутрин обикновено означава, че метаболизмът ви е по-висок през останалата част от деня, така че продължавате да горите повече калории, ако това е една от целите ви.

Учените смятат, че може да е по-добре за съня ви да тренирате сутрин, тъй като вечерните сесии с висока интензивност повишават телесната ви температура и сърдечната честота.

Ето защо може да откриете, че лежите будни през нощта по-дълго, когато сте тренирали вечерта. Ако не можете да избегнете късните сесии, един съвет е да опитате горещ душ или вана след тренировка, така че кръвта да дойде до кожата ви, понижавайки основната телесна температура.

Вечерни тренировки

Въпреки причините да тренирате сутрин, има основания да тренирате и следобед или вечер.

Това е времето от деня, когато толерантността ви към болка обикновено е най-висока, така че е по-вероятно да можете да натоварите тялото си повече. Освен това обикновено има тенденция към повишаване на адреналина следобед.

Проучване от 2010 г. установи, че ефективността на тялото ви достига пик следобед, вероятно поради повишаване на телесната температура, което може да подобри ензимната активност и начина, по който работят мускулите.

Изглежда телесната температура достига своя връх между 14:00 и 18:00 часа, така че това може да е оптималният период за тренировки.

Времето за реакция обикновено е най-добро също следобед.

Заключение

Има аргументи и от двете страни и в крайна сметка последователната рутина е най-добрият начин за постигане на резултати във фитнеса.

Опитайте се да вместите сесиите в графика си по начин, който работи най-добре за вас и във времето, което ви харесва най-много.

Едно нещо, което трябва да имате предвид е, че може да се нуждаете от по-дълго загряване сутрин, тъй като тялото ви все още се събужда и температурата му все още се повишава. По същия начин, ако правите сесията си вечер, опитайте се да се отпуснете след това и помислете за гореща вана или душ, за да можете да оптимизирате съня си.

Източник: Built for Athletes

Може да ви е интересно