тренировки тежести

Как да предотвратите травмите на китките и ръцете?

Травмите на ръцете и китките са изключително чести, когато започнете да вдигате тежести.

За щастие има редица стъпки, които можете да предприемете, за да помогнете за превенцията на подобни проблеми.

В тази статия ще разгледаме някои доказани начини за защита на ръцете и китките ви.

Дръжте китките си заключени

Добрата форма е от решаващо значение за избягване на травми и поддържането на китката изправена ще ограничи натоварването върху нея. Когато вдигате тежести, можете да се уверите, че държите китките си изправени, като ги държите заключени и хващате лостовете или дъмбелите по-ниско в дланта си, за да избегнете твърде голямо огъване.

Концентрирайте се

Пропуските в концентрацията често са причина за лоша форма и могат да доведат до нараняване. Фокусът може лесно да се загуби, ако тренирате твърде често, така че не забравяйте редовно да си напомняте да се фокусирате, ако сте в период, в който тренирате по-често и за по-дълги периоди от време.

Укрепване на мускулите около китките

Изпълнението на упражнения за укрепване на китките и предмишниците, като извиване на китките с ниско натоварване, може да помогне на китките ви да издържат при високи натоварвания. Ако често страдате от болка в долната част на ръцете, може да си струва да си купите хватка за трениране на захвата, за да работите редовно върху силата на предмишницата.

Не вдигайте твърде тежко

Вдигането на твърде тежко, когато не сте подготвени, е сигурен начин да провокирате редица травми и проблемите в китките или ръцете не са изключение. Като се опитвате да вдигате големи тежести, можете да бъдете принудени да преместите ставите си в неестествени позиции.

Загрейте правилно

Една от най-добрите стъпки, които можете да предприемете, за да избегнете нараняване, е правилното загряване. Разтягането и извършването на леки динамични движения може да помогне за „смазване“ на ставите и да подобри обхвата на движение и гъвкавостта, за да поддържа здрави зоните, които са подложени на най-голямо напрежение.

Източник: Built for Athletes

Може да ви е интересно