витамин Д

Как добавките с витамин Д се отразяват на физическото ви състояние?

Много от спортистите приемат витамин Д като добавка от години и сега той се превръща в една от най-популярните хранителни добавки и сред широката популация.

За всеки, който се занимава със спорт на високо ниво, е от решаващо значение да се избягват дефицити на ключови витамини и минерали, за да се поддържа високо ниво на ефективност.

Здравословните нива на витамин Д могат да поддържат цялостната физическа форма и благополучие по много начини. Ето някои от основните ползи за спортистите.

Поддържа здравето на костите

Витамин Д подобрява начина, по който тялото усвоява калций, като по този начин повишава здравето и плътността на костите. Това се дължи на активирането на протеини в червата, които работят за абсорбиране на калция. В резултат на това няколко проучвания установяват, че нараняванията на костите са по-рядко срещани при спортисти, които имат достатъчни нива на витамин Д. Например, едно проучване, изследващо финландски военни новобранци, установи, че рискът от получаване на фрактура е 3,6 пъти по-висок при новобранци с ниски нива на витамин Д и този риск може да се намали чрез хранителни добавки.

Мускулна функция

Специално късите мускулни влакна могат да страдат, когато спортистът има дефицит на витамин Д. Изследванията показват, че витамин Д включва гени, които генерират мускулен растеж. Ниските нива, които често могат да се появят през зимните месеци, са свързани с по-дълго време до пикова мускулна контракция, както и с атрофия.

Избягване на болести

Често срещана причина за приемането на добавка с витамин Д е засилването на имунната система. Проучванията показват, че той манипулира гените, за да защити тялото срещу широк спектър от инфекции. Това е особено важно за спортистите, защото е добре известно, че тренировките с висока интензивност правят тялото по-податливо на вируси.

Контролиране на възпалението

Чрез взаимодействието си с имунната система, витамин Д помага да се контролира натрупването на възпаление в клетките и тъканите. Той прави това чрез увеличаване на производството на няколко противовъзпалителни средства. Възпалението често е причина за нараняване или синдром на претренирането при спортисти, така че поддържането му под контрол очевидно е важно за устойчивия тренировъчен план.

Източник: Built for Athletes

Може да ви е интересно