сън

Най-добрите храни за пълноценен сън

Науката все още знае твърде малко за ефекта на лекарствата, съдържащи мелатонин. За естествено регулиране на цикъла на съня се препоръчва активност и преди всичко – много светлина през деня. Твърде много кафе, алкохол или никотин нарушават производството на мелатонин, както и постоянният стрес, упражненията вечер или болкоуспокояващите. Тежките ястия също пречат на съня, съобщи Нова тв.

От друга страна има храни, които насърчават съня по напълно естествен начин. Ефектът на три от тях е доказан чрез проучвания, но те трябва да бъдат част от разнообразна здравословна диета.

Първата благоприятна храна са вишните. Те трябва да се консумират през деня, но не и вечер, тъй като захарта в тях може да ни разбуди. Може да се приемат и под формата на сок. В едно от проучванията се наблюдава как хората, пили по две чаши сок от вишни на ден спят по-спокойно.

Друга подходяща храна за регулиране на съня е лещата. Бобовите растения са пълни с триптофан. Тялото не може само да произвежда тази аминокиселина. То изгражда серотонин от триптофана. Серотонинът ни поддържа активни и енергични през деня. Вечер той се превръща в хормона на съня – мелатонин. За този процес организмът се нуждае от витамини от група В и фолиева киселина. Лещата доставя именно тези вещества. Тя съдържа и сложни въглехидрати, които покачват нивото на кръвната захар бавно, но засищат за дълго време. Това е важно за спокоен сън. Лещата обаче не е препоръчителна, ако страдате от киселини.

Третата храна за добър сън са бананите. Те също съдържат малко триптофан и доставят директно серотонин. В тях има и магнезий, и калий. Тези минерали помагат на нервите и мускулите да се отпускат по време на сън. Температурата на мозъка спада. Бананът е хранителен източник за здрави чревни бактерии и облекчава безсънието, свързано със стреса.

Фруктозата в бананите обаче повишава кръвната захар. При проблеми с теглото плодовете не се консумират вечер, а се разпределят по 2-3 банана през целия ден.

Може да ви е интересно