храна бургер диета

Д-р Евелина Иванова: Между емоциите и затлъстяването има пряка връзка

Между емоциите и затлъстяването има пряка връзка. В това е категорична диетологът д-р Евелина Иванова. В програмата, която тя изготвя 80% е храненето, 20% движението, но тя поставя и трети елемент – емоции. Има дори термин емоционално хранене, което според нея води до затлъстяване.

„Тоест, когато храненето е единственото удоволствие. Затова в кабинета ми има психолог, дори и психиатър, ендокринолог, също фитнес инструктор и работим в комплекс, за да имаме холистичния подход към пациента. Много често лечението на емоцията е водещо при затлъстяването“

Съветът, който дава: често хранене, но по малко. Това включва пълноценна закуска, задължителен обяд и лека вечеря. Акцентира на пиенето на вода – общо за деня два литра.

„На закуска е хубаво да има източник на протеин – мляко, сирене, шунка, яйца, кашкавал, може филийка препечен пълнозърнест хляб, зеленчук, например краставица“, казва д-р Иванова.

Хубаво, според нея, е да си създадем навика да ядем по пет различни плодове и зеленчуци всеки ден. Непременно да има салата на обяд и вечеря, може да присъства месо, риба задължително два пъти седмично.

„На вечеря бих посъветвала да се консумират три продукта – например зеленчукова супа, 100 грама сирене и един плод“, посочва диетологът.

Може да се консумират ядки, но не на вечеря. Забранени са полуфабрикатите, но сладкото …. – не.

„Веднъж, обикновено седмично, но може и на по-голям период, на закуска или обяд може да се отпуснем – тогава може да си позволим всичко, колкото и да се храним няма да качим повече от стотина грама, и то от приема на въглехидрати, но пък задържаме вода“, подчертава д-р Иванова.

Тя изготвя индивидуални хранителни режими, които са съобразени със здравословното състояние на пациента. За 5-6 месеца залага като цел сваляне на до15% от първоначалното тегло.

Като негативна тенденция отчита затлъстяването при децата, което върви с по-високи темпове, отколкото при възрастните.

Повече чуйте в звуковия файл в сайта на националното радио тук.

Може да ви е интересно