Проф. Сотир Марчев: През лятото слънчевите лъчи са много добър имуностимулант

Най-ниска е смъртността от сърце през летните месеци, когато има слънце. Топлината разширява кръвоносните съдове и налагането в тях намалява. Това каза кардиологът проф. Сотир Марчев за ползите от слънцето. Той обясни и че през лятото слънчевите лъчи са много добър имуностимулант, който убива бактериите. Освен това полученият по естествен начин витамин D е много полезен, съчетан и с движение на открито може значително да подобри здравословното ни състояние.

За хората с псоризис също е много добре да са навън в слънчевите дни.

Вредите от слънцето

Всяко прекалено нещо обаче е вредно, напомни проф. Марчев. Той разясни и какви са вредите от прекаленото излагане на слънце.

„В най-горещите часове от деня е добре да се крием, защото слънчевата светлина състарява кожата и може да промени ДНК ѝ. Затова и в пустинята хората се покриват с бели дрехи и винаги носят нещо на главата си. Особено полезна е сиестата, която се практикува в горещи страни като Испания. Доказано удължава живота. Не бива да се ходи целогодишно и на солариум. Всичко се крие в баланса – нито да се крием постоянно от слънцето, нито да прекаляваме с него“, обясни кардиологът. Той добави и че на плаж не бива веднага да изгаряме, а постепенно с всеки ден да увеличаваме дозата слънце.

Лятото е и най-благоприятно за тези, които искат да станат родители. Слънцето влияе положително на половите хормони, обясни Марчев.

Той добави, че при излагане на слънце трябва да съобразим и лекарствата, които пием и влиянието им на кожата ни, ако се излагаме на слънчеви бани.

Специалистът спомена и една интересна особеност. Марчев обясни, че мъжете ядат повече през летните месеци, докато жените дори могат да загубят апетит заради жегите.

Геомагнитните бури

Проф. Марчев коментира и слънчевите изригвания.

„Приучване доказва, че че в дните на геомагнитна буря има по-голяма вероятност човек да получи мозъчен инсулт особено за хората които сме под 65-годишна възраст. Слънчевите изригвания са опасни и могат да покачват кръвното и водят до на усилване на пулса. Всеки доктор, който е дежурил дълго на кабинет знае, че има дни, в които идват всички тревожни пациенти, с неравномерен ритъм, с високо кръвно и много често се оказвам че това са дни с геомагнитни бури. Те траят от няколко часа до няколко дена“, обясни кардиологът.

Може да ви е интересно