йога

Мария Ицова: Йога е начин на живот и философия

Йога е начин на живот и философия. Хората са осъзнали, че има някои неща, които въздействат цялостно върху човека. Това не е просто гимнастика, йога е нещо, което те ангажира изцяло, каза в интервю пред БТА Мария Ицова, във връзка с Международния ден на йогата. Тя е преподавател в Самоков по йога, но както тя иска да я наричат, е „човек, занимаващ се с йога“.

Тя допълни, че йогата помага на хората да намерят и осмислят себе си, но има едно „но“. „Йога не е хапче, това е един път, по който човек напредва с милиметри. Тя помага като създава една вътрешна увереност и силата, за да решиш своите проблеми, а не „патерици, с които да си помагаш“, каза Ицова.

На въпрос как е открила, че иска да се занимава с йога, преподавателката посочи, че е тръгнала на йога заради своя приятелка. „В началото си мислех, че хората, които ходят на йога, нищо не правят, но постепенно открих, че точно това е нещото, което много ми харесва и искам да се занимавам с него“, каза Ицова. Тя допълни, че любовта й не се е зародила изведнъж, а постепенно, като постоянно е търсила информация за йога. „Ако човек се интересува от йога, аз не препоръчвам интернет, а сериозни книги, които да прочете“, каза още Мария Ицова.

Преподавателката посочи, че мечта й е да преподава йога напълно безплатно на всеки, който желае, както и да има свое голямо студио. „Искам йогата да стане много достъпна и безплатна, но, от друга страна, нещо, което е напълно безплатно не струва“, каза Ицова. По думите й тя е посветила голяма част от живота си на йогата, но не се е замисляла това да бъде единственото, с което да се занимава. „Според мен за западния човек е недостижимо да се посвети само на йогата. Нашият живот е много динамичен, тук климатът също не го позволява“, смята преподавателката по йога. Тя посочи, че йогата в най-чистия си вид е недостижима за Запада. Йогата е да обединиш всички свои тела като физическо, психическо и емоционално тяло.

Ицова каза, че има лична практика за практикуване на йога, която може да трае от десет до 35 минути всяка сутрин. Тя посочи, че в сутрешните й упражнения се включват йога елементи от Петте тибетски упражнения.

По думите й тя се занимава с йога от 2007 година, през 2008 г. завършва курс по йога за деца и започва да преподава в някои от училищата и детските градини в Самоков. „В началото преподавах на деца, но след това реших, че човек трябва да се развива и започнах да работя с възрастни и така, и до днес. По този начин открих различни видове йога от това, което бях учила“, казва още Ицова.

Мария Ицова, освен с йога, се занимава и с рисуване на икони и картини. Тя каза, че рисуването на икони е вид медитация, а за да достигне човек медитативно състояние, му помага йога. „Хората казват, че когато човек практикува йога, това му помага да бъде по-добър християнин, мюсюлманин или будист. Това помага да се постига по-лесно тази връзка между човека и божествената същност“, посочи Ицова.

Тя каза, че има много близки приятели, които се занимават с йога и допълни, че има хора, които идват на упражнения, но кратко след това се отказват и казва, че те не са открили, че това е тяхното нещо. По думите й човек постоянно трябва да търси и да не се отказва. БТА

Може да ви е интересно