СЗО не препоръчва потреблението на заместители на захарта с цел отслабване

Световната здравна организация (СЗО) не препоръчва консумацията на заместители на захарта с цел контролиране на теглото, тъй като употребата им в дългосрочен план увеличава риска от напълняване и затлъстяване, съобщи пресслужбата на световната организация.

Експертите на СЗО анализират множество проучвания за консумацията на такива подсладители. Изследванията показват, че дългосрочната им употреба е свързана с повишен риск от диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и дори смърт в проучванията, проведени сред възрастни. С деца е направен по-малък брой изследвания.

„Замяната на свободните захари с подсладители бъз съдържание на захар не помага при контрола на теглото в дългосрочен план. Хората трябва да обмислят други начини за намаляване на приема на свободни захари, като например консумация на храна с естествени захари, като плодове, или неподсладени храни и напитки“, коментира Франческо Бранка, директор на Отдела на СЗО по хранене и безопасност на храните. По думите му подсладителите без захар не са основни диетични фактори и нямат хранителна стойност.

Препоръката се отнася за всички хора, с изключение на лица с предшестващ диабет и включва всички синтетични и естествено срещащи се или модифицирани нехранителни подсладители, които не са класифицирани като захари, без значение дали са част от състава на готови храни и напитки или се продават самостоятелно за добавяне към храни и напитки от потребителите. Сред често употребяваните подсладители без захар са ацесулфам К, аспартам, адвантам, цикламати, неотам, захарин, сукралоза, стевия и производни на стевия.

Препоръката не се отнася за продукти за лична грижа и хигиена, съдържащи подсладители без захар, като паста за зъби, крем за кожа и лекарства, или за нискокалорични захари и захарни алкохоли (полиоли), които са захари или захарни производни, съдържащи калории.

Според експертите политическите решения, базирани на тези препоръки, може да изискват обсъждане по същество в контекста на конкретните държави, като се отчитат и други фактори, свързани например със степента на потребление в различните възрастови групи. БТА

Може да ви е интересно