Кога зеленчуците стават вредни?

Зеленчуците са един от важните елементи на здравословното хранене. Въпреки това дори тези здравословни продукти могат да доведат до проблеми с тялото, казва гастроентерологът Владимир Неронов. Лекарят предупреждава, че според статистиката мнозина страдат от алергии към определени храни от този вид, причиняващи нежелани симптоми при консумация.

Той подчертава, че е необходима умереност в консумацията дори на най-здравословните храни. Също така специалистът обръща внимание на факта, че дори най-здравословните храни в света трябва да се консумират умерено. Този принцип важи и за зеленчуците. Гастроентерологът Неронов каза, че консумацията им в големи количества може да бъде вредна.


Кога зеленчуците стават вредни? 

„Прекомерната консумация на големи количества от тази растителна храна, особено сурова, провокира обостряне на съществуващи проблеми и води до диспепсия, най-често подуване на корема, колики и неоформени изпражнения“, споделя лекарят. 

Д-р Неронов добавя, че хората с хронични стомашно-чревни разстройства трябва да бъдат особено внимателни с консумацията на коментираната храна. Често проблемите със стомаха или друг орган на тракта пречат на пълното храносмилане и усвояване на зеленчуковите продукти, консумирани дори в допустими количества. Специалистът посъветва в случаите, когато храносмилането се „бунтува“ след консумация на тази растителна храна, да се консултирате с лекар, за да разберете как да сформирате диетата си. Отказът от тази храна лишава тялото от витамини, микроелементи и други ценни за здравето вещества, както и от фибри, които формират здрав чревен микробиом.

Зеленчуците са питателни и са ценен източник на витамини, минерали, органични киселини и въглехидрати, диетични фибри и витамини. Те са богати на калций, магнезий, желязо и витамини А, С, Е, К и група В, фолиева киселина, фибри, пектин и етерични масла. Коментираната растителна храна играе важна роля във функционирането на стомашно-чревния тракт, като доставчик на диетични фибри. Препоръчителният прием на човек на ден е поне 400 грама.

Това прави приблизително 5 шепи или порции. Тук не влизат богатите на нишесте кореноплодни – картофи, сладки картофи. Освен витамини и минерали, тази растителна храна съдържа фитонутриенти. Това са биологично активни вещества, които придават на специфичен, уникален цвят, вкус, мирис и естествена устойчивост на болести.Важно е да ядете разнообразни растителни храни всеки ден, за да получите пълната гама от хранителни вещества.

Фитонутриентите включват пигменти като:

ликопен, съдържащ се в червените растителни храни; бета каротин, намиращ се в оранжеви и жълти растителни храни;

антоцианин, открит в сини и лилави растителни храни;

хлорофил, открит в зелените растителни храни;

алицин, открит в растителни храни с бял и кафяв цвят;

Може да ви е интересно