ходене разходка път

Как ходенето може да подобри физическото ви състояние? (част 2)

3. Ходенето подобрява настроението ви

Когато се чувствате отпаднали, излезте на разходка. В проучване, публикувано в Health Promotion Perspectives през 2018 г., млади възрастни, които са преминали през 10-минутен период на бързо ходене, са забелязали повишаване на настроението си – особено когато става дума за чувство на умора – в сравнение с контролна група, която е била инструктирана просто да седи.

Ставането и движението ви помагат да се отърсите от чувството на ниска енергия, което може да допринесе за цялостното чувство на отпадналост. По-ранни изследвания на същите автори, публикувани в Mayo Clinic Proceedings през 2017 г., установиха, че дори пет минути ходене помагат за подобряване на настроението и намаляване на симптомите на депресия.

4. Ходенето е добро за отслабване

Ако възнамерявате да отслабнете, знайте, че не е нужно да предприемате напрегната тренировъчна програма (освен ако, разбира се, това не е типът тренировка, който предпочитате).

В проучване, публикувано в The Journal of Nutrition, извършено върху възрастни, с наднормено тегло или  затлъстяване, тези, които са спазвали диета с намалено съдържание на калории и са ходили по 2,5 часа седмично в продължение на 12 седмици, са намалили нивата на инсулин на гладно и са имали по-голяма загуба на мазнини, в сравнение с тези, които само са ограничили калориите. И двете групи също са загубили около 8 процента от телесното си тегло, което означава, че и двете са загубили еднакво количество тегло, но тези, които са добавили ходене към диета с контролиран прием на калории, са загубили повече мазнини, което е вид тегло, което искате да махнете, вместо да отслабнете поради намалена мускулна маса.

5. Ходенето подобрява здравето на сърцето

Редовното ходене ще натовари сърцето ви – по-специално ще намали нивата на холестерола. Високият холестерол е рисков фактор за сърдечно заболяване и намаляването на общия холестерол с 10 процента може да намали риска от сърдечно заболяване с близо една трета. Ходенето може да ви помогне да направите това.

В мета-анализ на 21 проучвания, фокусирани върху жени с наднормено тегло или затлъстяване, извършването на рутинна разходка в продължение на най-малко четири седмици (но без други умишлени промени в поведението) им помага да намалят общия холестерол и LDL („лошия“) холестерол чрез около 7 mg/dL, според American Journal of Health Promotion.

В допълнение, преглед на Cochrane от 2021 г. на 73 проучвания заключава, че ходенето може също да помогне за намаляване на кръвното налягане – друг рисков фактор за сърдечни заболявания – ако се прави три до пет пъти седмично за 20 до 40 минути всеки път, в продължение на три месеца.

Източник: Everyday Health

Може да ви е интересно