храна бургер диета

7 популярни мита за храната: Истината, която трябва да знаете

От модните диети до бабешките приказки за храната, лесно е да бъдете подведени да повярвате на популярни митове за храната. Но само защото определен начин на хранене генерира определен резултат за един човек, не означава, че това е универсална истина, която всеки трябва да прилага към своите хранителни навици.

Ето истината за седем от най-популярните хранителни митове.

1. Мит: Въглехидратите са лоши.

Истина: Правилният тип въглехидрати е важен за поддържане на енергия.

Вероятно сте чували, че „хлябът е вреден“, а диетата с ниско съдържание на въглехидрати е бърз начин да отслабнете и да станете здрави. Въпреки че е вярно, че някои въглехидрати са с високо съдържание на калории и не предлагат много ползи за здравето, не всички въглехидрати са еднакви. Всъщност тялото ви се нуждае от правилния тип въглехидрати, за да функционира по най-добрия начин. Плодовете и зеленчуците, например, са с високо съдържание на въглехидрати, но са питателна храна. Когато замените рафинирани въглехидрати, като бял хляб, бял ориз и бяла паста, с богати на фибри въглехидрати, като сладки картофи и пълнозърнест хляб, тялото ви се възползва от гориво, което осигурява енергия и оптимизира мозъчната ви функция.

2. Мит: Яденето веднъж на ден е добър начин да отслабнете.

Истина: Редките или непостоянни часове на хранене могат да накарат тялото ви да премине в режим на глад.

Вярно е, че модните диети като „интермитентно гладуване“ или изяждането на всички нужни дневни калории наведнъж  могат да доведат до временна загуба на тегло. С течение на времето обаче загубата на тегло ще спре или вероятно ще се обърне. И това може да ви накара да се почувствате по-мудни, което прави организма ви по-малко устойчив в дългосрочен план. Когато тялото ви не знае кога може да очаква следващото си хранене, то може да влезе в режим на гладуване, което означава, че започва да задържа калории. Вместо това яжте по-малки, по-здравословни порции храна на всеки няколко часа, за да осигурите на метаболизма си необходимите хранителни вещества.

3. Мит: Консумирането на моркови ще подобри зрението ви.

Истина: Морковите са полезни за вас, но прекомерното им ядене няма да ви даде перфектно зрение.

Непременно кажете на себе си и на близките си каквото е нужно, за да се храните здравословно. Но честно казано, можете да изядете всички моркови на света и това няма да подобри магически зрението ви. И все пак, морковите съдържат витамин А и множество други витамини, които предлагат ползи за здравето на вашата коса, нокти, кожа и други, така че определено ги включете в диетата си заедно с плодове и листни зеленчуци.

4. Мит: Трябва да спрете да ядете в определен час през нощта, за да отслабнете.

Истина: Вашето тяло не се изключва през нощта.

Вашето тяло се забавя през нощта, което означава, че може да отнеме повече време за смилане на тежка храна вечер. Но не е нужно да избягвате напълно храната след 18 или 19 часа. да отслабнете. Ако сте гладни, задоволявайте апетита си, като ядете малки, здравословни неща въз основа на това, което ви се хапва. Една шепа ядки, например, може да премахне глада ви, като същевременно се справи с желанието ви за сол. С други думи, трябва да внимавате какво ядете, но не е нужно да си лягате гладни.

5. Мит: Яденето на мазнини ще ви направи дебели.

Истина: Естествените мазнини трябва да бъдат част от добре балансирана диета.

Подобно на въглехидратите, има добри и лоши мазнини. Наситените мазнини могат да ви накарат да напълнеете бързо и често се срещат в преработените храни, като бисквитки и чипс, и животински продукти с високо съдържание на мазнини, включително пеперони, бекон, пълномаслено мляко, сметана и сирене. Има обаче много мазнини, открити в естествените, непреработени храни. Авокадото, ядките и някои видове олио, като зехтина, стабилизират кръвната ви захар и предлагат други ползи за укрепване на тялото, като подобряване на здравето на сърцето. И тъй като „добрите“ мазнини ви помагат да останете сити по-дълго, те всъщност са част от здравословния начин за отслабване.

6. Мит: Пречистването със сок ще ви помогне да отслабнете завинаги.

Истина: Пречистването със сок не е устойчиво или добре балансирано.

Първият въпрос, който винаги трябва да си задавате, когато обмисляте опити да отслабнете, е: „Ще бъде ли това устойчиво?“ В случая на прочистването със сок, отговорът е „не“. И пречистването със сок не е толкова добро за тялото ви, колкото си мислите. Това е така, защото получавате само определени хранителни вещества. Въпреки че това може да осигури голямо количество витамини, тялото ви се нуждае от по-балансиран прием на пълнозърнести храни, протеини и здравословни мазнини, заедно с плодове и зеленчуци. Въпреки че поддържането на добре балансирана диета може да не осигури резултати за отслабване за една нощ, то ще ви помогне да развиете здравословни хранителни навици, които ще ви помогнат да отслабнете по правилния начин.

7. Мит: Сокът от червена боровинка е лекарството за инфекция на пикочните пътища (UTI).

Истина: Има по-ефективни и по-здравословни начини за лечение на инфекции на пикочните пътища.

Сокът от червена боровинка е с високо съдържание на захар, а захарта не е ваш приятел, когато имате инфекция, като UTI. Ако имате инфекция на пикочните пътища, добавка с червена боровинка без рецепта може да ви помогне да я преодолеете без отрицателните ефекти на захарта, намираща се в сока. Въпреки това, по-ефективен начин за справяне с вашите инфекции на пикочните пътища е да увеличите приема на вода и да потърсите медицинска помощ.

Източник: Medstar Health

Може да ви е интересно