Контролирайте храните, които купувате

Ако можете да се контролирате с храни, известни със своите разрушаващи тялото качества, и като цяло имате по-нисък процент мазнини, тогава няма проблем. Но ако не можете да спрете да преяждате с определена храна, тогава я изключете от списъка си за пазаруване.

Хората казват, че премахването на нещо от вашата диета само ви кара да го искате повече. Разбира се! Но може би това е психологическата борба, която трябва да спечелите. И може да звучи налудничаво, но не можете да ядете това, което го няма. Дори ако често мислите за него.

Този период, в който нямате любимия си снак, е чудесен момент да намерите алтернативи. Трябва ли тези заместители да са хранителни и здравословни като по учебник. Не. Не е нужно да похапвате сурови броколи, за да губите мазнини. Но те трябва да са по-добри от това, което сте яли. Не разменяйте плика с Доритос за обикновен чипс. Опитайте нещо друго, което има основното вкусово качество, което търсите.

Любимата ви храна солена ли е? Увийте няколко филийки деликатесно месо около малко сирене с черен пипер или намажете малко гуакамоле върху оризова торта с вкус на пуканки. Много професионалисти в областта на храненето ще кажат, че това не е идеален избор. Оризовите сладки например имат „празни“ калории. Но ако тези 35 празни калории (допълнени с още 100 калории от нещо друго) могат да заменят 900 калории от това, което щяхте да изядете вместо това, това е стъпка в правилната посока.

Ами ако любимата ви нежелана храна е сладка? Намерете сладка алтернатива. Смесете шоколадов протеин на прах с гръцко кисело мляко и супена лъжица нарязани ядки. Или помислете за ябълка.

Не харесвате тези предложения? Не е проблем. Има безкрайно количество алтернативи, ако сте достатъчно креативни и желаете да спрете да се глезите.

Отидете до магазина и подминете нещата, с които знаете, че ще прекалите. Това важи и за алкохола. Виното се е превърнало в клише за удоволствие за стресираните жени на средна възраст, точно както бирата за мъжете. Така че, ако сте с наднормено тегло и пиете прекомерно, въздържайте се за няколко месеца. Да, ще е гадно и ще се почувствате „лишени“, но трябва да преодолеете това чувство.

Точно така е и с физическите упражнения. Ако не сте свикнали с физически усилия, тренировката е гадна. Чувствате се „лишени“ от комфорт. Но дискомфортът не винаги е нещо лошо и животът без него ни прави неспособни да се справяме с обикновени неща, които не би трябвало да са трудни. Като избягване на понички или ходене до фитнеса.

За да успеете, трябва да преминете през неприятните чувства, които идват с научаването на нещо ново. Обучете се да се справяте с тях и те ще спрат да се чувстват неприятни.

Едно предупреждение: Избягването на храни, с които преяждате, не означава умишлено намаляване на приема на калории. Тази стратегия ще ви накара да станете лакоми и вероятно ще преядете на по-къснен етап. Започнете с прости замени, задоволявайте се с по-добри алтернативи и спрете да плащате за неща, които ви правят дебели.

Източник: T Nation

Може да ви е интересно