фитнес мъртва тяга тежести

Останете мотивирани с тези 7 съвета

Случвало ли ви се е да започнете фитнес програма и почти веднага след това да я прекъснете? Ако сте отговорили с „да“, не сте сами. Много хора започват фитнес програми, но спират, когато им омръзне, не им харесва или резултатите идват твърде бавно. Ето седем съвета, които ще ви помогнат да останете мотивирани.

1. Поставете си цели

Започнете с прости цели и след това преминете към по-дългосрочни такива. Не забравяйте да направите целите си реалистични и постижими. Лесно е да се разочаровате и да се откажете, ако целите ви са твърде амбициозни.

Например, ако не сте тренирали от известно време, краткосрочна цел може да бъде да ходите по 10 минути на ден пет дни в седмицата. Дори краткото упражнение може да има ползи. Междинна цел може да бъде да ходите 30 минути пет дни в седмицата. Дългосрочна цел може да бъде да завършите 5км ходене.

За повечето здрави възрастни се препоръчва поне 150 минути умерена аеробна активност или 75 минути интензивна аеробна активност седмично или комбинация от умерена и интензивна активност. По-голямото количество упражнения ще осигурят още по-голям напредък. Стремете се да включите силови тренировъчни упражнения за всички основни мускулни групи във вашата фитнес рутина поне два пъти седмично.

2. Направете го забавно

Намерете спортове или дейности, които ви харесват, след което променяйте рутината, за да бъде интересна. Ако не се наслаждавате на тренировките си, опитайте нещо различно. Присъединете се към лига по волейбол или софтбол. Започнете клас по бални танци. Ако обичате да тренирате у дома, потърсете онлайн видеоклипове с много видове упражнения, като йога, високоинтензивни тренировки или кикбокс. Или се разходете или бягайте в местен парк. Открийте своите интереси и скрит атлетичен талант.

Не забравяйте, че упражненията не трябва да са скучни и е по-вероятно да се придържате към фитнес програма, ако се забавлявате.

3. Направете физическата активност част от ежедневието си

Ако ви е трудно да намерите време за упражнения, не се обръщайте към извиненията. Планирайте тренировки, както бихте направили с всяка друга важна дейност.

Можете също така да включите физическата активност в ежедневните си дейсности. Използвайте стълбите вместо асансьора или паркирайте по-далеч от магазина. Разходете се нагоре-надолу, докато гледате как децата спортуват. Разходете се по време на обедната си почивка.

Ако работите от вкъщи, разтягайте се, ходете или изкачвайте стълбите в почивките. Или правете клякания, напади или коремни преси. Разходете кучето си, ако имате такова. Въртете педали на стационарно колело, ходете или бягайте на бягаща пътека, правете упражнения за силова тренировка по време на обедната почивка или докато гледате телевизия вечер.

Изследванията са установили, че седенето за дълги периоди от време може да повлияе негативно на вашето здраве, дори ако иначе получавате препоръчителното количество седмична активност. Ако седите по няколко часа на ден на работа, постарайте се да правите редовни почивки през деня, за да се движите и да пиете вода.

4. Напишете целите си

Надявате ли се да отслабнете? Да повишите енергията си? Да спите по-добре? Запишете целите си. Виждането на ползите от редовните упражнения и записването на целите ви на хартия може да ви помогне да останете мотивирани.

Може също да откриете, че е полезно да си водите дневник за упражнения. Запишете какво сте правили по време на всяка тренировка, колко време сте тренирали и как сте се чувствали след това. Записването на вашите усилия и проследяването на напредъка ви може да ви помогне да работите към целите си и да ви напомня, че постигате напредък.

5. Обединете сили с приятели, съседи или други

Не сте сами в това. Поканете приятели или колеги да се присъединят към вас, когато тренирате или ходите на разходка. Тренирайте с партньора си или други близки. Играйте футбол с децата си. Организирайте група съседи, за да ходите на уроци по фитнес в местен клуб или да тренирате заедно виртуално.

6. Наградете се

След всяка тренировъчна сесия отделете няколко минути, за да се насладите на добрите чувства, които ви доставят упражненията. Този тип вътрешна награда може да ви помогне да поемете дългосрочен ангажимент за редовни упражнения.

Външните награди също могат да помогнат. Когато постигнете по-значима цел, поглезете се с нов чифт обувки за ходене или нови мелодии, на които да се наслаждавате, докато тренирате.

7. Бъдете гъвкави

Ако сте твърде заети, за да тренирате или просто не се чувствате готови, вземете ден или два почивка. Бъдете спокойни, ако имате нужда от почивка. Важното е да се върнете на правилния път възможно най-скоро.

Сега, след като възвърнахте ентусиазма си, раздвижете се! Поставете си цели, направете го забавно и се потупвайте по рамото от време на време. Не забравяйте, че физическата активност е за цял живот. Прегледайте тези съвети винаги, когато почувствате, че мотивацията ви се изплъзва.

Източник: Mayo Clinic

Може да ви е интересно