клек фитнес щанги

Как да превърнете тренировките в навик?

Много хора искат да знаят как да се мотивират да тренират и да си изградят навик за упражнения, който да им остане за постоянно.

Разбира се, желанието да направите упражненията навик и действителното им превръщане в такива са две различни неща. Трудно е да промените поведението си. Да започнеш да живееш нов начин на живот е трудно. Това е особено вярно, когато влагате много лични чувства относно образа на тялото си и самооценката.

Но има някои стратегии, които могат да улеснят този процес за вас.

Използвайте трите съвета по-долу, за да изградите личната си рутинна тренировка, към която да се придържате.

Ето 3 лесни начина да се мотивирате да тренирате и да превърнете упражненията в навик.

1. Направете ритуал, за да улесните започването на тренировъчния процес

Навиците са поведения, които повтаряте отново и отново, което означава, че те също са поведения, които започвате отново и отново. С други думи, ако нямате постоянство при започването, тогава няма да създадете и навик. В много отношения изграждането на нови навици е просто упражнение за започване отново и отново.

Това означава, че ако можете да намерите начин да улесните започването, тогава можете да намерите начин да улесните изграждането на навик. Ето защо ритуалите са толкова важни. Ако можете да разработите ритуал, който прави започването на вашата тренировка безсмислено и автоматично, тогава ще бъде много по-лесно да го следвате.

Можете да започнете да изграждате свой собствен ритуал, като наслагвате тренировъчния си навик върху настоящ навик или като зададете график за себе си. Например, можете да зададете намерението си да тренирате, като попълните това изречение:

През следващата седмица ще тренирам на [ДЕН] в [ЧАС ОТ ДЕНЯ] на [МЯСТО].

Проучвания показват, че хората, които са попълнили това изречение по-горе, са 2 до 3 пъти по-склонни да спортуват в дългосрочен план. Това е психологическа концепция, наречена намерения за изпълнение, и има стотици изследвания, които я подкрепят.

2. Започнете с упражнение, което е абсурдно лесно

Най-добрият начин да превърнете упражненията в навик е да започнете с упражнение, което е толкова лесно, че можете да го правите дори когато волята ви липсва и не можете да се мотивирате да тренирате. Започнете с нещо, което е толкова лесно, че не можете да кажете „не“.

Ето една стратегия, която можете да използвате в началото: Правилото за 2-те минути.

Много е просто: съсредоточете се върху намирането на начин да започнете само за 2 минути, вместо да се тревожите за цялата си тренировка.

Трудно ви еда намерите мотивация да отидете да тичате? Просто напълнете бутилката с вода и обуйте маратонките си. Това е всичко, което трябва да направите, за да считате днешната тренировка за успешна. Често това малко начало от 2 минути ще бъде достатъчно, за да потече мотивацията ви и да ви помогне да завършите задачата.

3. Фокусирайте се първо върху навика и по-късно върху резултатите

Типичният подход към диетата и упражненията е да се фокусирате първо върху резултатите. Повечето хора започват с някакъв вид цел. „Искам да сваля 7 килограма през следващите 4 месеца.“ Или: „Искам да клякам с още 20 килограма след шест месеца.“

Това е грешен подход. По-добре е да се съсредоточите върху системата, а не върху целта.

Най-важното в началото е изграждането на нова рутина, към която ще се придържате, а не резултатите, които получавате. С други думи, през първите 6 месеца е по-важно да не пропускате тренировки, отколкото да напредвате. След като станете човек, който не пропуска тренировки, тогава можете да се тревожите за напредък и подобрение.

Един от начините да направите това е да зададете горна граница на поведението си.

Можете да си поставите правило, според което в началото не можете да оставате във фитнеса повече от 5-10 минути. Трябва да ходите всеки ден, но не ви е позволено да остане за 11 минути. По този начин се фокусирате върху изграждането на навик да не пропускате тренировки.

След като изградите навика да спортувате, можете да намерите хиляди начини за подобряване. Без навик всеки план е безполезен.

Първо изградете навик, после се тревожете за резултатите.

Източник: James Clear

Може да ви е интересно