спорт тичане

Един от всеки трима възрастни в ЕС не спортува достатъчно

Един от всеки трима възрастни в Европейския съюз не спортува достатъчно, а това има неблагоприятни последици за здравето. Твърдението е залегнало в основата на съвместен доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Световната здравна организация (СЗО), цитиран от АФП и ТАСС.

През 2016 г. 35,4% от възрастните в 27-те държави-членки на ЕС са били недостатъчно активни според критериите на СЗО, които препоръчват 150 минути физическа активност с умерена интензивност на седмица.

Почти половината (45%) съобщават, че никога не се упражняват или спортуват, според този доклад.

Повишаването на физическата активност на хората до нивото, препоръчано от СЗО, ще предотврати 11,5 милиона нови случая на неинфекциозни заболявания в Европа до 2050 г. и ще спести 8 милиарда евро годишно, сочи докладът.

Това означава, че ще бъдат избегнати 3,8 милиона случая на сърдечно-съдови заболявания, 3,5 милиона случая на депресия, близо 1 милион случая на диабет тип 2 и повече от 400 000 случая на различни видове рак.

„Докладът предоставя доказателства, че инвестирането в политики, които насърчават физическата активност, не само подобрява личното благосъстояние и общественото здраве, но също така генерира икономически дивиденти“, каза Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа и добави: „За всяко евро, инвестирано във физическа активност, икономическата възвращаемост е от 1,7 евро“.  БТА

Може да ви е интересно