тренировка лост

6 начина да повишите нивата си на енергия

Съчетаването на работни ангажименти с фитнес рутина създава натоварен начин на живот. Напълно нормално е да имате ежедневен спад в енергията.

Всички бихме се радвали да се събуждаме с огромен заряд, чрез който да се справяме с всичко през 100% от времето, но това просто не е реалистично.

Все пак има някои прости трикове, които можете да използвате, за да повишите енергийните си нива, така че да подобрите шансовете си да се чувствате по най-добрия начин на работа и във фитнеса.

Яжте въглехидрати вечер

Някои хора в сферата на здравето и уелнеса препоръчват да ядете лека храна вечер, за да позволите на тялото ви да се отпусне.

Това обаче не е непременно най-добрият съвет, ако искате да се чувствате заредени с енергия на следващия ден.

Богатите на въглехидрати храни подпомагат освобождаването на инсулин, който изхвърля аминокиселините от кръвта, позволявайки на триптофана – аминокиселина, която поддържа съня – да се абсорбира по-добре.

Стимулирайте сетивата си

Често пренебрегваме начина, по който можем да манипулираме сетивата си, за да ни накарат да се чувстваме по определен начин.

Проучванията показват, че миризмата на лимонови масла например може да подобри настроението ви и дори да ви накара да бягате по-бързо.

Опитайте да използвате свещи или дифузери с аромат на лимон, за да се ободрите сутрин или докато работите.

Не пренебрегвайте приема на витамини от група В

Получаването на достатъчно витамини от група В ще помогне на тялото ви да преобразува храната в енергия, която да ви захранва през целия ден.

Стресът ще изчерпи запасите ви и повечето спортисти подлагат телата и умовете си на много напрежение ежедневно.

Ако ядете много мазна риба, листни зеленчуци и яйца, трябва да получавате достатъчно, но можете също да приемате добавки, ако решите.

Поемете чист въздух

Има много ползи от това да прекарвате времето си сред природата.

Приемането на чист въздух рано сутрин е едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да настроите своя циркаден ритъм, което води до по-добър сън.

Ако работите от вкъщи и сте останали на закрито, опитайте да излезете за кратка разходка или джогинг, преди да започнете работа.

Приемайте витамин D

Дългите вечери и кратките дни през зимата означават, че много хора се оказват с дефицит на витамин D.

Ниска енергия или постоянна умора е често срещан симптом.

Когато тялото ви не може да получи достатъчно витамин D от слънчевата светлина, добра идея е редовно да приемате добавка с витамин D.

Следете приема на захар през целия ден

Трудно е да се отървете от сладките закуски, но всеки енергиен тласък, който получите от скока на кръвната захар, неизбежно ще бъде последван от срив.

Ако знаете, че сте големи любители на сладкото, опитайте да замените някои от обичайните си храни с по-здравословни алтернативи.

Например, ако обикновено ядете бисквити през деня, експериментирайте с хапване на ядки.

Всичко е свързано с малки промени, към които можете да се придържате.

Източник: Built for Athletes

Може да ви е интересно