Защо трябва да приемате достатъчно калории и в почивните си дни?

Повечето спортисти включват дни за почивка в програмата си, за да помогнат на телата си да се възстановят от тежки сесии.

Общоприето схващане е, че не е нужно да ядете толкова много в почивните дни, защото нивата на активност са по-ниски и следователно тялото ви се нуждае от по-малко гориво.

В повечето случаи това не е вярно. Повечето диетолози ще ви посъветват да поддържате добър прием на калории, така че да продължите да работите за мускулен растеж и по-добри резултати във фитнеса.

Ето защо все пак трябва да захранвате тялото си:

Тялото ви все още се възстановява и расте в почивните дни

Докато работата се извършва по време на вашите фитнес сесии, тялото се подобрява, когато си почива след тренировки.

Мускулите продължават да се възстановяват и регенерират в продължение на 48 часа след тренировка, така че е важно да подхранвате този процес на възстановяване и през почивните дни.

Ако не успеете да настроите правилното храненето си, няма да получите всички резултати, които бихте могли да постигнете от работата, която сте положили, и може да се окажете с повишена мускулна болка.

Храната, която ядете в почивните си дни, също ще бъде важна за захранването на предстоящите тренировки през следващите дни.

Поддържайте приема на протеини и въглехидрати в почивните дни

Тъй като знаем, че мускулите все още ще се регенерират в дните след вашата тренировка, важно е да получите правилната комбинация от въглехидрати и протеини, за да ги подхранвате.

В зависимост от типа тренировка, която правите и количеството мускулен растеж, което търсите, трябва да се стремите към между 0,8гр и 2гр протеин на килограм телесно тегло.

Получаването на достатъчно въглехидрати е също толкова важно, защото те осигуряват енергията за протичане на процеса на регенерация. Въглехидратите също помагат за възстановяване на запасите от гликоген в мускулите и черния дроб, за да имате енергия за следващите ви тренировки.

Осигурете си правилна хидратация в почивните дни

Едно нещо, което често се пренебрегва, е да се уверите, че се хидратирате правилно и в почивните си дни.

Получаването на достатъчно вода и електролити ще ви помогне да предотвратите мускулните болки и спазми, така че да се чувствате свежи, когато се върнете във фитнеса.

В зависимост от климата, в който живеете, добре е да се стремите да пиете два литра течности, дори и в почивните дни.

Почивка на ума

Психологическият аспект на почивката от вашето обучение е изключително важен.

Придържането към много пълна програма е изключително натоварващо и трябва да отделите време за почивка, за да не прегорите.

Имайки предвид това, не искате да бъдете твърде строги, когато става въпрос за хранене в почивните дни. Не правете грешката да мислите, че трябва да се ограничите, защото не сте тренирали.

Някои елитни спортисти дори отиват в обратната посока, като консумират повече калории, позволявайки на тялото, ума и нервната си система да се отпуснат и възстановят.

Източник: Built for Athletes

Може да ви е интересно