Помагат ли суровите яйца за натрупване на мускулна маса

Някои бодибилдъри се опитват да копират Роки Балбоа, като поглъщат голяма чаша сурови яйца, но добре ли е това за вас?

Яйцата със сигурност носят редица ползи за здравето и са с изключително високо съдържание на протеини, но много хора се страхуват от несготвените яйца поради опасенията, че те носят голям риск от заразяване със салмонела. Така че безопасно ли е да се консумират сурови яйца и помагат ли ви те да изградите мускули по-добре от варените яйца? Ще се опитаме да отговорим на този въпрос.

Сурови яйца или варени яйца

Противно на това, което може би си мислите, протеинът от сурови яйца всъщност не се усвоява толкова добре от тялото, колкото протеинът от варените яйца. Едно малко проучване в края на 90-те години установи, че хората усвояват 90 процента от протеина в сготвените яйца в сравнение със само 50 процента, когато ги ядат сурови.

Възможно е обаче някои важни хранителни вещества да се усвоят по-добре, когато ядете сурови яйца, като витамин А, витамин В5, фосфор и калий. Така че, ако искате да ядете сурови яйца единствено като начин за изграждане на мускули, по-добре е да ги сготвите, за да направите по-вкусно ястие, от което ще усвоите повече протеини.

Суровите яйца могат да причинят хранително отравяне

Докато много хора наистина ядат сурови яйца и не страдат от никакви заболявания в резултат на това, в тях може да има вредни бактерии като салмонела.

Салмонелата може да се намери върху черупките на яйцата и понякога в самите яйца, въпреки че това се случва много рядко.

Суровите яйца могат да блокират усвояването на биотин

Биотинът или витамин B7 помага при производството на глюкоза и мастни киселини. Яйчните жълтъци всъщност могат да бъдат добър източник на биотин.

Суровите яйчни белтъци обаче съдържат протеин, известен като авидин, който се свързва с биотина и го прави по-труден за усвояване от тялото. Когато белтъкът е сварен обаче, това не е проблем.

Източник: Built for Athletes

Може да ви е интересно