Магнезият е много важен минерал за тялото, тъй като участва в стотици химични реакции и процеси и е от съществено значение за поддържане на добро здраве.
За съжаление, много хора не достигат препоръчителните дневни нива на това хранително вещество, които са 350 мг за мъже и 300 мг за жени (с изключение на бременност и кърмене), според Европейския орган за безопасност на храните. Това се дължи на промените в хранителните навици и прекомерната експлоатация на земеделска земя, наред с други.
Затова си струва да обърнем внимание какво консумираме и да се уверим, че ядем достатъчно храни, които са източници на магнезий.
В какви храни откриваме магнезий?
Бобови растения
В семейството на бобови растения го намираме в леща, боб, нахут и грах. Те се отличават с това, че са богати на различни хранителни вещества, включително магнезий. Също така съдържат калий и са източник на протеин, като последният е особено важен за хората, които спазват веганска диета.
Тъмен шоколад
Черният шоколад също е богат на магнезий, като приблизително 30 грама черен шоколад осигуряват 16% от препоръчителните дневни количества. Освен това съдържа желязо, мед и манган и е идеален за тези, които се опитват да ядат по-малко сладко, тъй като може да бъде добър заместител и много по-здравословен от преработената храна.
Друг интересен момент за тъмния шоколад е, че той има антиоксидантни свойства, които помагат за неутрализиране на опасните свободни радикали и вредни молекули, които причиняват заболявания и преждевременно стареене. Когато купувате черен шоколад, трябва да обърнете внимание на етикета, с минимум 80% чисто какао, за да се възползвате от неговите свойства.
Авокадо
Авокадото е плод с високо хранително ниво, тъй като съдържа калий, витамини от група В и витамин К. Също така е чудесен източник на мононенаситени мазнини, много полезни за сърдечно-съдовата система и възпаления. Авокадото е богато на магнезий, като средно голям плод осигурява приблизително 15% от препоръчителните дневни количества.
Сушени плодове
В тази категория намираме орехи, бадеми, кашу и бразилски орехи. Освен че са ``чудесен източник на фибри и мононенаситени мазнини, те са богати на магнезий. Например, 30 грама кашу осигуряват приблизително 20% от препоръчителните дневни количества от този минерал. Ядките имат и допълнителното предимство. Те са идеални като лека закуска, тъй като осигуряват усещане за ситост, което предотвратява похапването между храненията.